Categories
Articles Blogs FREE! Blog Misc

Kulttuuri, kuntoilu ja viihde tasapainoon

Töitä, vapaa-aikaa ja unta. Näiden kolmen ero on selvä, mutta yllättäen vaikein niistä hallita on se, jonka pitäisi rentouttaa meitä. Jos vapaa-ajan jättää vapaaksi, iskee usein tylsistyminen, turhautuminen ja ahdistus. On vaikea olla tekemättä mitään, jos ei ole jo aiemmin tehnyt mitään. 

Vapaa-ajan mielekkään tekemisen tarkoitus on pitää keho ja mieli kiireisinä mielenkiintoisen tekemisen parissa. Levon ja tekemisen tasapaino on tärkeä oman hyvinvoinnin kannalta. Uni taas palauttaa kehon ja mielen voimavarat, jolloin on helpompi myös nauttia työstä.

Haasta aivosi keskittymällä kulttuuriin ja peleihin

Aivojumppaan löytyy monia eri keinoja. Taide ja kulttuuri saavat aivot varmasti aktiivisiksi, oli kyse sitten musiikista, historiasta, maalauksista tai muista taidenäyttelyistä. Eri näkökohtien tuumaileminen erilaisten teosten avulla on omiansa rasittamaan niitä osia aivoista, jotka eivät välttämättä päivittäisessä kanssakäymisessä ole kovalla koetuksella.

Aivot pääsevät rauhassa keskittymään myös kirjallisuuden parissa. Oli kyseessä sitten mukaansatempaava tarina, tietokirjallisuus tai runous ja muu proosa, vaatii tekstin syvällinen ymmärtäminen aina työtä aivoilta. Ja tämä työ kantaa hedelmää. Ja jos valitsemasi kirjallisuus on parasta laatua, tapahtuu siihen uppoutuminen kuin itsestään.

Palapelit ovat oiva älyllinen haaste. Älyä tarvitaan myös yllä mainituissa kirjallisuudessa ja kulttuurissa, vaikka niistä voi nauttia toki muiden aspektien kautta. Älypelejä löytyy muitakin, perinteisestä Rubikin kuutiosta shakkiin sekä joukkoon muita lautapelejä. 

Pistä keho koville hyötyliikunnan avulla

Kun mieli on kesytetty ja liiat ajattelut ajateltu, on oikea aika pistää vartalo koville. Tähän ei oikeastaan ole muuta keinoa kuin kuntoilu, oli se sitten missä muodossa tahansa. Suomessa urheileminen ja muu reippailu onneksi onnistuu verrattain helposti.

Ensimmäisen askeleen voit ottaa missä tahansa, sillä pieni kävelylenkki on yllättävän virkistävää ja kehoa rasittavaa toimintaa. Luonnon parissa puuhastelu onnistuu lähes kaikkialla, paitsi aivan suurimpien kaupunkien sydämessä. Kaupungeista löytyy kuitenkin paljon muuta tekemistä. Tärkeintä on löytää itseä kiinnostava laji, jonka parissa jaksat kuluttaa aikaa. Samalla voit laajentaa sosiaalisia piirejäsi tutustumalla muihin samasta tekemisestä kiinnostuneisiin.

Virkistä kehoa ja mieltä viihteen avulla

Kun mieltä ja kehoa on jumpattu, on aika astua viihteen pariin. Tässä voi myös helposti sekoittaa yllä mainittuja keinoja musiikin kuuntelusta älypelien pariin. Pelkkä lepääminen ei ole ainoa keino virkistää ja palauttaa kehoa ja mieltä. Myös jännittävää ja hyvinkin mukaansatempaavaa viihdettä voi käyttää rentoutumiseen. Esimerkiksi suomikasino tarjoaa jännittäviä hetkiä viihteellisten pelien parissa. 

Kotisohvalla tai sängyssä rentoutuminen onnistuu helposti älylaitteiden kanssa. Viihteen perimmäinen tarkoitus on antaa tilaa mielelle ja keholle rauhoittua. Televisio-ohjelmat, jotka nykyisin ovat siirtyneet netin kautta striimatuiksi ohjelmiksi, on yksi suosituimmista tavoista nauttia viihteestä. Suomalaiset sekä ulkomaiset viihdeohjelmat, dokumentit, elokuvat ja sarjat ovat saatavilla moninaisista eri palveluista.

Leave a Reply